Кестени, картофи и гъби в една зимна тосканска супа.

Обичам супи, защото ми дават усещане за уют, дом, топлина, неделя... Особено зимата е точният момент за тях и като се замисля - те, пастата и ризотите са ми любимите в този сезон. Това до излизането на тиквичките, пресните салати, и доматите, когато котлоните са намалени почти докрай, а месото се пече само навън. 

В тази тосканска супа една съставка е подменена. Това е тосканското каволо неро, или така любимия на всички хипстъри кейл, който изобщо не знам дали се намира у нас, а дори да се намира вероятно е на идиотска цена (споделете, ако знаете). Но тосканското каволо неро е основната съставка на друга супа, която е много известна и класическа, за която ще спомена по-натам тази зима и тогава вече няма алтернатива на кейла.

Тук импровизация можем да си позволим спокойно, защото основният герой на тази супа са кестените. Сезонът им вече отмина и рядко се намират пресни, но сухи и вакуумирани се намират. Лесно е, защото няма печене, белене, а все пак сладкият им вкус и аромат са съхранени в голяма степен. Естествено, ако бях отворила блога малко по-рано, щях да мина покрай някоя улична количка, където червендалести чичковци продават марони (големи, много ароматни и сочни кестени) печени на жар, но... догодина!

Последно за гъбите - когато готвя гъби не винаги имам пресни порчини (манатарки) и често купувам освен печурки и разни миксове от горски гъби. В този случай винаги има един трик, който може да усили аромата на гъбите и това е добавянето на 1-2 сушени манатарки към стартера (в случая лука) на ястието. Това повярвайте, прави нещата несравними.



Необходимите продукти:

15-20 бр сушени кестени
150 г гъби
1 малка глава лук шалот
4 малки картофа
1 кубче замразен спанак
1 л. зеленчуков бульон
сол, черен пипер, зехтин

Сушените кестени накиснете предварително в топла вода, за да омекнат. Отнема около час 
(ако забравите може да сложите купата с водата и кестените в микровълновата и да ги затоплите на няколко пъти за по 5 минути на 650W, докато омекнат). Размразете и спанака, ако е замразен, в касерола с топла вода на котлона за няколко минути, отцедете и го нарежете на ситно.

Нарежете на ситно лука и го задушете с 1 с.л  зехтин за 5 минути под похлупака на тенджерата. Прибавете спанака и гъбите, разбъркайте добре за още 2-3 минути. Прибавете и картофите нарязани на едро, а накрая и кестените. Ако използвате кубче бульон сега е момента да го сложите. Сипете вода, колкото да покрие супата и варете на бавен огън, докато картофите се сварят така, че лесно да се разпадат. Посолете на вкус, подправете и с малко черен пипер, и завършете с тънка струйка зехтин. 

Comments