Панино със спанак и още нещо



Харесвам панини, защото успяват да са страхотни и само с парче салам между филиите. Теоретично може да се сложи всичко, но аз лично не изпадам в крайности. Има едно предаване, казва се Eat Street, което показва как стоят нещата по улиците на Америка и от което редовно изпадам в най-искрен потрес - нямам предвид такива сандвичи, казвайки че всякак са вкусни. Имам предвид сандвичи, в които нищо не е църцорило в литри олио, не се е търкаляло по мазни плочи, не се прибира в кутия и не се залива обилно със сосове.

За мен, сандвичът не бива да има безчет съставки, в никакъв случай не трябва да ми тече по ръцете, не е висок 10 см и няма нужда да разкачам мандибулата си, за да отхапя от него.

В моят днес има спанак, чесново песто, сухи домати и топящо се сирене.



За три сандвича: 

6 филии хляб
3-4 кубчета замразен спанак 
3 сушени домата,
сирене (тип бри, таледжо, за раклет, или моцарела)

Първо направете чеснов сос, който у нас се нарича чеснова майонеза. Това е свойството на чесъна да увеличава обема си, прибавайки му зехтин така, както се случва с жълтъците, когато се прави майонеза. Въпросната смеска може да се съхранява добре затворена в хладилника и да се използва и за брускети.

10 скилидки чесън
100 мл зехтин
сол
(хаванче, чукче). 

Обеленият чесън се счуква и лека полека се прибавя зехтина. Малко търпение и увеличава обема си около два пъти до гладката смес с име "майонеза", която освен че гони злите духове, действа и като ваксина против грипни заболявания. Разбира се може да се добави и пармиджано, но спокойно може и да се пропусне.

Спанакът е 3-4 кубчета замразен, които са врели до омекване във вода, отцедени и нарязани  на ситно и разбира се ако желате можете да ги задушите, подправите и овкусите както желаете, аз не. Към спанака се прибавят и 3 сушени домата от бурканче в зехтин, нарязани на ситно, сол  и 1/2 ч.л. от чесновото песто. 

Всяка двойка филии скромно се намазват с чесновото песто, върху едната се слага от спаначената смес, после бъдете щедри в сиренето (всякакво топящо се сирене става), захлупва се с другата филия и се мята на грил плоча/тиган, който е загрят. Нужна е и тежест, ако нямате машинка (аз нямам), използвам чука за месо, моят е доста тежък. От всяка страна по 2-3 минути и панините са готови.

Остава да извадите просекото. Това е нещо като стандартен  завършек на всяка моя рецепта за антипасти и подобни неща от февруари до ноември, така че нека препоръчам просеко от Валдобиадене, но разбира се преди да се разорите имайте предвид, че съм изпробвала почти всяка бълбукаща бяла течност на която пише vino frizzante -  повечето никак не са лоши и придружават идеално скромни панини, като това без много много претенции за експертиза в сомелиерството (даже никаква).


Comments