Spaghetti alla Carbonara

Спагети алла Карбонара е едно от най-лесните неща на света. Всмисъл, наистина. 
Имат едва 4 съставки (паста, яйце, панчета/бекон и пекорино романо/пармиджано). Със сигурност няма сметана. Не че не може да се сложи - може и вероятно ще е много вкусно, но просто няма да е Карбонара, а нещо друго, което си има право на собствено име, за да не използва чуждо. Когато мислим за класическите, стари италиански рецепти трябва да имаме предвид, че повечето са cucina povera (бедна кухня, произхождаща от скромния селския бит) - не са имали достъп до сметана, не и на полето. 


Карбонара вкъщи се прави, когато няма време, когато има хубави яйца, или когато ни мързи. При всички положения трябва да се внимава с яйцата, защото те се прибавят сурови. Ако имате кокошка може и суров жълтък да сложите върху спагетите и така да сервирате, но аз лично никога не съм изпитвала желание да пробвам, рядко попадам на пресни, селски яйца. 



Яйцата са сурови само на пръв поглед - те се слагат накрая върху горещите спагети и от топлината им белтъка ще коагулира за секунди, тоест ще се сготвят сами. Ето защо, когато спагетите са готови се действа бързо.

Рецепта няма, но има принцип. На всяка порция спагети се слага 1 яйце. Панчетата/беконът и сиренето - според апетита. 

Яйцата се разбиват много добре на ръка и се добавя сиренето (пекорино романо). Това е сирене, което е характерно за Лацио, подобно е на пармиджано, което пък е продукт на севера (Парма), но са заменими. Ние предпочитаме пекорино, защото не е толкова солено и е по-леко. Към сместта може да се добави малко черен пипер. Панчетата/беконът се нарязват на парченца и се обръщат в тиган на котлона колкото да избледнее цвета. Сол НЕ се слага никъде, освен във водата на спагетите, защото и сиренето, и панчетата/бекона са много солени. 



И така, когато спагетите са готови, сварени ал денте, се отцеждат бързо и върху тях се изсипват яйцата. За около минута бъркане яйцата са готови. Ако се притеснявате, просто върнете спагетите на котлона, намалете го и разбърквайте спагетите и яйцата на слаб огън. Добавете и парченцата бекон, разбъркайте, ако желаете и още пекорино, и докато са топли сервирайте. 

Comments