8 март


Нещо напоследък няма време. За нищо няма време. Винаги си мислиш, че можеш да носиш и още, но не можеш. Да поемаш още и още. Работа, учене, пазаруване, дом + нали си жена (следва списък от много важни неща, които не бива да изпускаш, защото си Жена). А искаш още, искаш най-важното нещо, можеш да му отвориш огромно място. И ето така, както си мислиш такива неща ти се размазва спиралата, избърсваш си носа, улучваш гаража от втория път, изтърсваш едно "мамка му"  и единственото смислено нещо, което можеш да направиш е да се прибереш у дома, да си изиграеш гимнастиката, да се опиташ да правиш правилните неща. 

Едно орзото е правилното нещо в такава вечер. Те са като ризотите, но с ечемик (орзо), не с ориз. Ечемикът е по-полезен, много полезен. Принципът е същия. Вкусът им е чудесен. Първо се приготвя пълнежа, слага се ечемика и после лека полека на много слаб огън с добавяне на гореща вода зрънцето омеква, набъбва... това мога да го правя и със затворени очи. Отнема около половин час, може би малко повече. Готвенето на газ е по-бързо, отколкото на ток, слава Богу. Няма време за нищо.

ОРЗОТО С ГОРСКИ ГЪБИ И ПЕСТО ОТ БОСИЛЕК И РУКОЛА
за двама:
140 г ечемик
150-200 г гъби
1 малка глава лук
1/2 ч.ч. бяло вино
пармиджано
масло, зехтин

Първо пестото:
Една шепа босилек, една шепа рукола, една шепа пармиджано смелете на ситно или счукайте в хаванче. Добавете 1/2 скилидка счукан чесън. Накрая на тънка струйка зехтин, като разбъркавате внимателно до гъст сос. Ако е нужно, посолете.

Орзотото:
В дълбока тенджера сипете 2 с.л зехтин. Сотирайте нарязаната на ситно главичка лук и добавете гъбите. Задушете ги с бялото вино. Накрая добавете ечемика, разбъркайте и намалете котлона на минималната му степен. Първо добавете една чаша гореща вода. Разбърквайте ястието отвреме навреме и винаги когато водата намалява добавяте по половин чаша нова гореща вода и разбърквайте докато зърната омекнат. Когато е готово добавете масло, "колкото кибритена кутйка" и обилно пармиджано. Разбъркайте, изключете, осветете орзотото да си почине за няколко минути и сервирайте.

Comments