Паста със суров сос от аспержи и цвекло
Bietole (erbette) са голям конкурент на спанака- това е листно цвекло. В ботаниката от сем. Лободови. Хранителната им полезност е много подобна с тази на спанака- списъка е дълъг- витамини А, К, С, Е, калций, каротиноиди- с две думи- намерете листно цвекло и яжте! А ако не можете- което е възможно, защото тази култура не е много позната у нас- запомнете ги и опитайте, когато дойдете в Италия.
Естествено, да се ядат подобни полезности е по-добре, когато са сурови, ето защо днес правя сос за паста от сурови аспержи и биетоле (които разбира се могат да се заменят със спанак).
ПАСТА СЪС СУРОВ СОС ОТ АСПЕРЖИ И ЛИСТНО ЦВЕКЛО 5-6 стръка аспержи 200 г биетоле/спанак 1/2 ч.ч. пармиджано 1/3 ч.ч. галета 1 стрък пресен лук 200 мл сметана за готвене зехтин сол пипер 300 г паста ( дребен вид) Суровият сос: Всички продукти без сметаната сложете в робота. Добавете 3-4 с.л зехтин и смелете всичко на бърза скорост. Прибавете сметаната и разбъркайте добре за още 1-2 минута, докато се получи гъст сос. Посолете на вкус и поръсете с черен пипер. Пастата: Сварете пастата, отцедете без да се престаравате, прехвърлете в купа и добавете от соса. Сервирайте веднага. * Сосът може да се направи и само със зехтин без сметана, просто наливайте зехтин докато получите гъстота на песто, но лично за мен резултата е горчив, вариантът със сметаната е по-деликатен. |
Comments
Post a Comment