Паста със суров сос от аспержи и цвекло



Едно от уникалните неща в Италия е, че тук се ядат всякакви листа. Това е раят за такива като мен, които обичат всякакви зеленолистни. Не преувеличавам- тези хора ядат дори обикновено плюскавиче- една трева, която със сигурност сте срещали хиляда пъти в живота си по пътя за Черни връх и никога не бихте предположили, че се яде. 

Bietole (erbette) са голям конкурент на спанака- това е листно цвекло. В ботаниката от сем. Лободови. Хранителната им полезност е много подобна с тази на спанака- списъка е дълъг- витамини А, К, С, Е, калций, каротиноиди- с две думи- намерете листно цвекло и яжте! А ако не можете- което е възможно, защото тази култура не е много позната у нас- запомнете ги и опитайте, когато дойдете в Италия. 



Естествено, да се ядат подобни полезности е по-добре, когато са сурови, ето защо днес правя сос за паста от сурови аспержи и биетоле (които разбира се могат да се заменят със спанак).




ПАСТА СЪС СУРОВ СОС ОТ АСПЕРЖИ И ЛИСТНО ЦВЕКЛО
5-6 стръка аспержи
200 г биетоле/спанак
1/2 ч.ч. пармиджано
1/3 ч.ч. галета
1 стрък пресен лук
200 мл сметана за готвене
зехтин
сол
пипер
300 г паста ( дребен вид)

Суровият сос: Всички продукти без сметаната сложете в робота. Добавете 3-4 с.л зехтин и смелете всичко на бърза скорост. Прибавете сметаната и разбъркайте добре за още 1-2 минута, докато се получи гъст сос. Посолете на вкус и поръсете с черен пипер.

Пастата: Сварете пастата, отцедете без да се престаравате, прехвърлете в купа и добавете от соса. Сервирайте веднага.

* Сосът може да се направи и само със зехтин без сметана, просто наливайте зехтин докато получите гъстота на песто, но лично за мен резултата е горчив, вариантът със сметаната е по-деликатен.




Comments